Montréal Pledge

PRI Montreal Carbon Pledge

Mi a Montréal Carbon Pledge?

A Montréal Carbon Pledge 2014. szeptember 25-én indult a „PRI in Person” találkozón Montréalban. A kezdeményezést a PRI (Principles for Responsible Investment) és a UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative) támogatja. A Motréal Carbon Pledge célja elősegíteni a transzparencia magasabb fokát a részvényportfóliók ökológiai lábnyomával kapcsolatban, valamint hosszútávon az ökológiai lábnyom csökkentéséhez való hozzájárulást. Az Erste Asset Management az osztrák befektetési vállalkozások közül elsőként írta alá a megegyezést.

A Montréal Carbon Pledge aláírásával a befektetők vállalják, hogy mérik és közzéteszik a portfóliójuk ökológiai lábnyomát éves szinten.

Az MSCI ESG kutatási partnerünk, a Bloomberg és az ESG kutatócsoportunk szerint az EAM részvényalapok széndioxid intenzitása 70,6%-a az MSCI World indexének. (2015. október 30-i adat alapján) A számítás figyelembe veszi a regionális és országokra fókuszáló alapjaink mellett a tematikus és iparági specifikus alapjainkat is. Ezáltal az MSCI World indexszel való összehasonlítás csak általános iránymutató.

CO2 Emissionen im Vergleich

Érdekes lehet az Erste Asset Management fenntarthatósági alapjainak az összehasonlítása. A számítások szerint az ERTSE RESPONSIBLE STOCK GLOBAL-nak, a fenntarthatósági alapok zászlóshajójának a széndioxid intenzitása csak 49%-a az MSCI World Indexének. Ez kiemeli a fenntarthatósági folyamaton belül az értékpapírok kiválasztásának fontosságát.

Chart: Comparison CO2 Emissions

Egy portfólió ökológiai lábnyomának számítási módszere

Az EAM többlépcsős folyamatban állítja elő a portfóliói ökológiai lábnyomát. Első lépésben a külső minősítő intézetek kiszámolják az egyes alapokban lévő összes értékpapírra az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékét. Ezt követően az alapokban tartott értékpapírok kibocsátásának súlyozott átlagát határozzuk meg mindegyik alapra. A szakértők kiszámítják az összes részvényre vonatkoztatott széndioxid intenzitást, amihez az egyes alapok arányát vizsgálják meg az EAM összes eszközén belül, és ebből számolnak súlyt az alapokra. Az ökológiai lábnyom mind a hat, a Kiotói Egyezmény által definiált üvegházhatású gáz kibocsátására kiterjed. A különböző gázok kibocsátása egy úgynevezett széndioxid egyenértékesre van átszámolva (tCO2e: tonnányi széndioxid egyenértékes), hogy biztosítva legyen az éghajlatra gyakorolt káros hatásuk összehasonlíthatósága. Ahhoz, hogy a különböző méretű vállalatok összehasonlíthatóságát elősegítsük, a széndioxid egyenértékes az árbevétel (millió USD) mértékével van normalizálva. Ez a normalizált érték CO2-intenzitásként van definiálva.

Adatok forrása: MSCI ESG és Bloomberg